måndag 30 mars 2009

Lång dags färd mot...?

Det sätter sina spår i både kropp och knopp att ta fakirtåget till Stockholm med start 05.17 från Kungsbacka och sedan komma hem runt 22.30 efter två sammanträden och en årsstämma. Jag klagar inte - jag bara säger som det är - det tär!

Presidierna för Baptistsamfundet, Missionskyrkan och Metodistkyrkan möttes på förmiddagen för att stämma av den ekumeniska processen. Många frågor på bordet, men en konstruktiv anda i gruppen gör att det ändå känns framåtsyftande och positivt - åtminstone så här långt.

Efter lunchen har Teologiska Högskolan Stockgholm sin årsstämma. Det är första året som Metodistkyrkan är med som ny huvudman. Det känns fantastiskt att Metodistkyrkan genom THS har tillgång till en högkvalitativ pastorsutbildning som också ger en teol.kand examen. THS är inne i en dynamisk utvecklingsprocess med spännande internationella kontakter bl a med metodistiska universitet i USA. Kontakter finns även med Svenska Kyrkan om ett fördjupat samarbete i prästutbildningen.
THS har också lämnat in ansökan till Högskoleverket om examensrättigheter på magister- och masternivå i teologi. Så det är mycket på gång!

Eftermiddagen rundades av med andra halvlek i presidiemötet. Ett långt och konstruktivt samtal har vi för att få grepp om helheten i ekumenikprocessen.
Nyckelorden Vad - Vem - Hur - Varför hjälper oss framåt ett stycke till - men är det vägen som är mödan värd eller är det målet...?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

söndag 29 mars 2009

Myt att äldre kör sämre

Det är en myt att äldre kör bil sämre. Det är faktiskt tvårtom. Låt därför äldre över 65 år fortsätta köra bil för trafiksäkerhetens skull.

Det påstår Jan Söderström, trafikexpert på SKL, i en artikel på DN debatt.:
"Personer över 65 år är en relativt säker grupp som bilister. De har i allmänhet en mer realistisk uppfattning om sin körförmåga än yngre bilister och undviker svåra situationer, som rusningstid och dåligt väglag.
Det finns en väl förankrad myt att äldre bilförare är en riskgrupp i trafiken. De råkar visserligen ut för något fler olyckor per kilometer än yngre. Men när man jämför förare med samma årliga körsträcka försvinner skillnaden. Om något visar sig de äldre förarna faktiskt vara säkrare."
Skönt att få det bekräftat, det som jag har vetat i nästan fem år!!

Dessutom rekommenderar han automatlåda för äldre:
"Resultatet visar att bilkörning med automatisk växellåda ger bättre reglering av hastigheten, bättre uppmärksamhet på trafikmiljön, större tolerans mot distraktion under körningen och säkrare passage i korsningar. Viktigt att notera är också att förarna inte hade några problem att byta till automatlåda, trots att de inte hade någon erfarenhet av att köra sådan bil tidigare."
Ska omedelbart visa detta för en till mig närstående (och fortfarande lätt oförstående) kvinna!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

PS! Bloggen är inte ett inlägg för ökad bilkörning - jag tror på en utökad kollektivtrafik, det är bra för både äldre och yngre!

lördag 28 mars 2009

Är kvinnliga ledare mindre generösa än manliga?

Jag studsar inför frågan som jag läser i Dagen.

Artikeln handlar om ett ledarseminarium i Stockholm för kvinnor. Ledaren Christina Hellström menar att kvinnor behöver bli mera generösa mot varandra.

Och vad beror det på att kvinnor inte är tillräckligt generösa mot varandra? Är inte systraskapet tillräckligt starkt? Har inte kvinnor tillräckligt med självförtroende? Är männen bättre ledare därför att dom i ledande positioner har tränat betydligt längre än kvinnor?

Är det orsaken till att kvinnliga ledare är mindre generösa än manliga?

Jag blir då inte klok på artikeln? Än mindre på budskapet! Är ledarskap könsbundet? Jag trodde vi hade lämnat denm diskussionen - men jag kanske har fel...? (fast det tror jag inte).

Min erfarenhet är att ett generöst ledarskap bygger på lyhördhet, auktoritet och empati - och det har inget med kön att göra - såvitt jag förstår!

Intresserad? Läs andra bloggar om , , , ,

fredag 27 mars 2009

Tummen på rätt ställe

Hans tummar satt då inte i vägen. Dom satt perfekt placerad på respektive hand. Efter 1,5 timme var golvet på plats - men då hade han förstås tillgång till en skicklig hantlangare boende i bostaden!

Så ligger det ett vitoljat ekplankgolv och glänser i all sin härlighet. Hantlangarens jobb är nu att fixa golvlister, sätta upp nertagna foder och få tillbaka skåp och möbler i rätt ordning. Så nu gäller det att tummen inte sitter i vägen - utan är på rätt plats!

Jag måste göra lite reklam för denna skickliga snickare. Han är en av alla dessa, som under årens lopp har konfirmerats på Västkustgården, som drivs av Metodistkyrkan. Förmodligen lärde han sig inte att snickra där, möjligen blev han inspirerad av en av ledarna, som är en otroligt duktig hemmasnickare och som ävenledes har snickrat lite på vårt hus - det har blivit ganska många med åren!

Vår snickare heter Bengt och har ett eget byggföretag Smarholmensbygg. Jag kan starkt rekommendera honom!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Var har du din tumme?

Min sitter tyvärr mitt i handen. Och är alltid i vägen! Den gör att jag inte klarar av så mycket praktiska saker som jag önskar.

Därför tycker jag hjärtligt illa om Martin Timell och Äntligen hemma! Allt verkar så vansinnigt enkelt. Han hinner ju nästan bygga ett helt hus på en timma. Vilken kapacitet! Mina mindervärdighetskänslor ökar i takt med antalet program!

Nu ska jag till exempel att lägga ett nytt golv i matrummet. Det gick bra att slita ut det gamla. Jag hade en massa aggressioner, som hjälpte mig på vägen.

Men att lägga dit det nya, då måste jag ha hjälp - som jag nu väntar på.
Jag hör av mig med resultatet längre fram!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

PS! Jo, jag vet att jag ska duga som jag är - men det blir inget nytt golv för det!

onsdag 25 mars 2009

Att duga som jag är!

Läser i Dagen att "unga lockas av ett radikalare liv". Det är möjligt att det är så, bara man inte automatiskt kopplar ihop ung med radikal. För det tror jag inte stämmer. Jag känner unga människor som är tämligen konservativa i sina uppfattningar liksom jag i min bekantskapskrets har äldre människor vars radikalitet och nytänkande ibland förbluffar mig.
Nej, radikalitet har inte med ålder att göra - det är åtminstone min erfarenhet.

Men det som fångade mig i Dagens artikel var ordet "dugning". Det tror jag är ett viktigt ord. Att duga som jag är, att gilla mig själv.

Läser i Sydsvenskan om en undersökning bland unga, där det speciellt bland flickor finns en inställning att jag inte duger till nånting - min kropp, och den jag är duger inte, därför kan jag lika gärna skära mig!
Flickorna har större krav på sig att vara dugliga och måste därför prestera bättre än killarna - men mår sämre! Den psykiska ohälsan har ökat markant och det är speciellt flickor och unga kvinnor som mår sämre.

Läser också i samma artikel att i Norge är ämnet Livskunskap ett oblogatoriskt ämne. Det borde det vara i Sverige också.
Likaväl som vi har utvecklingssamtal i skolan och på arbetsplatser borde vi också ha hälsosamtal!
Vi vaccinerar oss mot kroppsliga sjukdomar, men hur vaccinerar vi oss mot psykisk ohälsa?

Unga eller gamla, radikala eller konservativa - alla behöver vi känna att vi är värdefulla och att vi duger som vi är!

Intresserad? Läs andra bloggar om , , , , ,

tisdag 24 mars 2009

Får man skriva om något så banalt som en banan?



Electric Banana Band kommer från Sverige, men visste du att bananen härstammar från Sydostasiens djungler?

Redan på 600-talet f Kr kunde man läsa om bananen i buddhistiska texter. Under medeltiden trodde man att bananen var kunskapens frukt. Därför gav Carl von Linné en av banansorterna namnet Musa Paradisiaca.

Dom berömda bananlådorna konstruerades av norrmannen Christian Matthiessen, som 1905 började importera bananer till Norge.

Till Sverige kom den första bananbåten 1909 och under andra världskriget blev det stopp för all import av bananer till Sverige. Under andra världskriget tyckte bloggaren väldigt illa om bananer, så när min mor händelsevis kunde komma över en banan till den lille gossen gjorde hon istället en banantårta till sina väninnor - som blev lika lyckliga som gossen, som slapp bananen!

Idag äter svenskarna över 19,74 kilo bananer per person och år. Högsta siffran i västvärlden. Bananen innehåller mycket nyttigheter bland annat vitaminerna A, B2, B3, B6 och C samt selen, kalcium, magnesium, järn och kalium.

Allt detta - och mera därtill - får man reda på om man samlar på Postens motivblad. Nya bananfrimärken kommer den 26/3 - köp frimärken och ät bananer, men välj ekologiskt odlade!


Intresserad? Läs andra bloggar om , , ,

måndag 23 mars 2009

Är jag också grundlurad?

Undrar om jag också är grundlurad - men av Wanja Lundby-Wedin och Urban Bäckström?
Kolla Aftonbladet och DN

Tänk om båda dessa mycket kompetenta och klarsynta personer mycket väl visste konsekvenserna av sina beslut.

Det skulle inte förvåna mig - och jag känner mig grundlurad!

Intresserad? Läs andra bloggar om , , ,

Heja equmenia!

Läser i Dagen att Linda Wallberg från equmenia ska tala i FNs generalförsamling i höst, som representant för Sveriges Ungdomsorganisationer (SLU).
Spännande utmaning att i FN få lyfta fram ungdomspolitiska frågor som är brännande och aktuella i vårt land.

Linda menar att det finns ett starkt ungdomligt engagemang i frågor som berör både hälsa och samhälle.

På frågan om inte det ungdomliga engagemanget ändå håller på att minska, svarar hon:
- Min känsla är att det är organisationsformerna man har svårt med, snarare. De gamla formerna passar kanske inte riktigt i dag, och det kan vara en orsak till att antalet medlemmar i organisationer minskar.

equmenia är en federation mellan ungdomsförbunden i Baptistsamfundet, Missionskyrkan och Metodistkyrkan.
equmenia går före - dags för modersamfunden att finna ny form, utmanade av Jesus och samtiden!

Intresserad? Läs andra bloggar om , , , , ,

söndag 22 mars 2009

Sko sig på andras bekostnad?

AMF-cheferna klantade inte till det för sig själva. Dom agerade högst målmedvetet när dom placerade om sina pensioner från sitt eget företag, som dom lovordar, till vanliga räntefonder, där miljonerna är säkrade från återtag.
Läs artikeln i SvD.

Något måste väl vara fundamentalt fel i ekonomiska strukturer och etiskt handlande, när höga cheferpå det här sättet kan sko sig på andras bekostnad - eller tänker jag fel?

Jag har ingen AMF-pension och behöver inte känna mig varken drabbad eller avundsjuk, men jag tycker mycket synd om de pensionärer, som genom företagsledningens agerande, får se sina små pensioner bli ännu mindre!

Intresserad? Läs andra bloggar om , ,

lördag 21 mars 2009

Polio och droger

Polio har härjat i världen under många år. Massor av människor har dött eller fått grava funktionshinder. Men tack vare vaccinet har polion under de senaste 50 åren utrotats - åtminstone i den industrialiserade världen.
Idag är det ingen i Sverige som handikappas av polio genom att vi har en effektiv vaccinering, men fortfarande finns poliosmittan i fyra läner, Afganistan, Indien, Pakistan och Nigeria.

Jag har idag varit på Rotaryseminarium där den internationella kampanjen "End Polio Now" presenterades. För varje krona som samlas in ställer Bill och Melindas Gates fond upp med samma belopp. Målet är att Rotary samlar in 255 miljoner USD och då skänker Gates fond lika mycket!
Två vaccindroppar på tungan räcker för att ge skydd - ynkligt lite men av stor betydelse!

På samma seminarium presenterades ett unikt samarbetsprojekt mellan en Rotarykliubb i Göteborg och Föräldraföreningen Mot Narkotika. Man har tagit fram en certifiering för en drogfri skola/verksamhet.

Det behövs för det är bekämmande siffror som redovisas:
20% av eleverna i åk 9 intensivkonsumerar alkohol minst en gång i månaden och 7% har redan hunnit pröva narkotika. Drogmissbruk är ett stort problem med både sociala och ekonomiska konsekvenser som är svåra att överblicka. I många fall grundläggs missbruket i unga år.

Certifieringen har som syfte att förebygga att barn och ungdomar fastnar i någon form av missbruk. Två skolor i Göteborg arbetar redan med standarden med sikte på att bli certifierade. Skolorna kommer säkert att bli attraktiva att söka till!

Poliokampanjen och certifiering för en drogfri skola är exempel på viktiga humanitära projekt som Rotary driver - därför är jag stolt medlem!

Intresserad? Läs andra bloggar om , ,

fredag 20 mars 2009

Samtid och framtid

Ser att min bloggkollega stillsam har ett mycket intressant blogginlägg om den anglikanska kyrkans vision för framtiden.
Den är värd att läsas och begrundas!

Inte minst med tanke på den ekumeniska processen i Sverige mellan Sv Baptistsamfundet, Missionskyrkan och Metodistkyrkan - och visionen om en ny gemensam kyrka, utmanad av Jesus och samtiden!

Intressant? Läs fler bloggar om , , ,

torsdag 19 mars 2009

Jorden runt på fem timmar!

Min resa började väster om Kungsbacka. Med bil tog jag mig till Kungsbackas norra förstad Göteborg. Efter en kort promenad fortsatte jag min resa till Australien, Malaysia, Cuba, Uganda, Indien, Italien, Tyskland och ett antal andra länder innan jag hamnade i Grebbestad och fick smaka sill och öl.

Tur-mässan är fantastisk för den som gillar att resa. Och snabbt går det. Med några raska steg byter man kontinent. Men det ska erkännas att efter varje stopp blir stegen en smula tyngre genom all den propaganda man samlar på sig.

En smula tyngre blir också kroppen av alla kulinariska upplevelser som jorden runt trippen bjuder på - men det är förförande gott :-)

Mätt och nöjd, efter hemkomsten, konstaterar jag att även om det är fantastiskt roligt att resa, träffa nya människor och se nya platser, så finns det en plats jag aldrig vill lämna och som jag alltid vill återvända till - mitt hem!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

onsdag 18 mars 2009

Kennel för alla pudlar!

Har svårt att sätta ord på mina känslor när jag läser om alla ångerfulla ledningar i vårt land som nu avstår sina bonusar och höjda löner.
Förbannad är bara förnamnet!

Hur tänker dessa människor?
Gör det så går det, verkar vara deras paroll om man ska raljera lite.
Upptäcker man vad vi gör, så får vi väl klädsamt(?) backa och be om ursäkt och se ångerfulla ut i media.
Ordet ursäkt har väl snart slitits ut och förlorat mer i värde än kronan.

Kenny Genborg har i GP en alldeles utmärkt analys av läget. Jag håller med honom till 100%. Frågan är hur ångerfulla dessa människor innerst inne är. Tyvärr tror jag den är ganska ytlig. Det är först i media som man ödmjukt kovänder.

När man så uppenbart har "kommunicerat otydligt", och "missbedömt opinionen"så tror jag girigheten snart söker nya och för säkerhets skull, mer hemliga vägar!

Det borde finnas en kennel för både ägare och pudlar...

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

PS! Är det så att girigheten ökar i vårt land eller har det alltid varit så här?

tisdag 17 mars 2009

Tar mig en tur...

Ser i KT att Svenska Kyrkan ska ha egen monter på Tur-mässan, som startar på torsdag. Ska faktiskt ta mig en tur dit på torsdag. Tur-mässan är en mässa jag inte vill missa. Liksom Bok & Bibliotek - och en mässa i kyrkan!

Det slår mig att fler kyrkor borde väl satsa på Tur-mässan. Min egen kyrka, Metodistkyrkan är en internationell kyrka som finns i 120 länder. Tänk att kunna erbjuda ett kyrkobesök eller församlingskontakt i en Metodistkyrka när folk är ute och turistar i världen.

Svenska Kyrkan har sitt SKUT - Svenska Kyrkan i utlandet - det kanske kan utvidgas till en ekumenisk satsning...?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Sänk dödligheten!

Sitter i sängen med en fika och läser dagens GP - en helig stund för en pensionär!

Läser om masstest för att i tid upptäcka prostatacancer. Ett enkelt PSA-prov skulle kunna ge besked. Men hittills har man inte screenat män över 50 år.
Fram till nu!
För nu finns det vetenskapliga undersökningar över lång tid som visar på betydelsen av att cancern upptäcks på ett tidigt stadium.
Undersökningen visar också att det är väldigt få fall som upptäcks "för sent". De allra flesta upptäcks i tid och kan behandlas.

Nackdelen med screening är bland annat att det är svårt att skilja farliga tumörer från beskedliga. Därför kan det vara en viss risk för "överbehandling". Beskedliga tumörer, som inte behöver behandlas men hållas under kontroll, kan naturligtvis också skapa oro hos en enskilde.

Men frågan är om det är ett skäl för att avstå screening.
Jag tycker inte det!
Min erfarenhet är att ju tidigare en tumör kan upptäckas desto större är chansen till ett fortsatt friskt liv. Jag känner flera män som kan intyga detta.

Så, om du som läser detta, är en "gubbe över 50", så tycker jag du ska be din doktor om ett enkelt PSA-test - det kan faktiskt bli en värdefull investering i livet!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

söndag 15 mars 2009

Lars, står du för det du skriver?

Sitter på tåget hem efter tre dagars sammanträdande. Intressanta frågor om kyrkosamfudens framtid har diskuterats.

Men också behovet att kvalitativ utbildning och forskningsmöjligheter för våra pastorer. Sv Baptistsamfundet, Missionskyrkan och Metodistkyrkan driver tillsammans Teologiska Högskolan Stockholm med ca 500 studenter i två program Teologi resp. Mänskliga rättigheter. En kvalitativ högskola med kvalificerade och kompetenta lärare och forskare.

Men hittills har skolan inte fått del av statliga forskningspengar. Dessa har istället gått till de etablerade universiteten och högskolorna.

Men så läser jag tåget Lars Leijonborgs debattartikel i DN att nu har Lars ändrat inställning: Högskolor och universitet förs samman i ett och samma finansieringssystem. Den gamla tanken att forskning bara bedrivs på universitet begravs definitivt. Kvaliteten blir avgörande. Bra forskning ska stödjas, var den än bedrivs. Alla lärosäten, högskolor såväl som universitet, får samma basresurs per student till forskning.

"Alla lärosäten,högskolor,såväl som universitet, får samma basresurs..."
Bra Lars - nu måste du stå vid ditt ord och låta alla högskolor inkl Teologiska Högskolan Stockholm, få sina forskningsmedel.

"Bra forskning ska stödjas, var den än bedrivs."
För en gång skull håller jag med dig, Lars!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

lördag 14 mars 2009

Långa dagars färd mot en gryning...

Det sätter sina spår att sitta två hela dagar i sammanträde. Åtminstone för en kropp som har hängt med i åtskilliga år.
Bakre delen känns nästan inte alls, huvudet är fullt av intryck och hjärnan går på högvarv - eller tomgång, jag kan inte riktigt avgöra...

Så det känns egentligen riktigt skönt att få koppla av med en blogg.

Men längst inne i hjärnvindlingarna är jag ändå ganska tillfreds med dagarna även om det har varit långa dagars färd mot den nattliga vilan.

Dag nr 1 var de tre kyrkostyrelserna för Sv Baptistsamfundet, Missionskyrkan och Metodistkyrkan samlade för att arbeta med visionen om en ny gemensam kyrka. Spännande så det förslog! Visionen formades och förväntningarna känns stora inför en spännande väg tillsammans.
Kyrkostyrelserna har mötts flera gånger tidigare under åren och det känns som om vi börjar hitta varann både som människor och som styrelser.

Dag 2 arbetade vår egen kyrkostyrelse med frågor inför nästa arbetsår. Metodistkyrkan har liksom övriga fått känna på finanskrisens genomslag. Kapitalet minskar och en oro finns inför framtiden. Vad har vi råd med? Var lägger vi våra ekonomiska resurse bäst? Vilka områden vill vi prioritera och var tvingas vi skära ner?
Svåra avväganden som inte bara drabbar kyrkan i stort utan som också får betydande konsekvenser för våra församlingar.

Två dagar har vi vandrat tillsammans i våra styrelser - nu går vi Vägen vidare mot en gryende ny morgondag och en Gemensam framtid - utmanad av Jesus och samtiden!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

fredag 13 mars 2009

Nätverk utan lösenord

Nätverksträffen på studieförbundet Bilda, som jag skrev om i går, visade på hur viktigt det är att ha mänskliga nätverk för att samverka i olika frågor och för ett studieförbund ha tät kontakt med sina medlemsorganisationer.

När jag kom till mitt rum upptäckte jag hur frustrerande det är att ha tio skyddade digitala nätverk blippande på skärmen med bara ett lösenords avstånd – men ändå utan kontakt.

Inga mejl, inga hemsidor, och värst av allt – jag kommer inte åt min blogg.
Så nu sitter jag och skriver ett vanligt Worddokument, som jag hoppas kunna klistra in i morgon när SJ bjuder på ett nät.

Samtidigt blir jag lite rädd för min egen reaktion. Är jag verkligen så beroende av nätet, av dom jag brukar träffa digitalt, av all den information som jag inbillar mig inte kunna vara utan.

Men vad händer?
Jo, i min frustration störtar jag ut från rummet och stöter händelsevis ihop med rektor X som jag känner sedan tidigare. Han inviterar mig att följa med på en bit mat tillsammans med kollegorna Y och Z, som jag har samarbetat med under många år.

Istället för det digitala nätverket, så kommer jag lätt som en plätt in i ett mänskligt nätverk av goda vänner och glada minnen. Det är märkligt hur lätt det är att ta vid i gemensamma frågor och känna goda relationer fast det har gått ett antal år – och utan några några som helst lösenord!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

torsdag 12 mars 2009

Bildning och tro

På väg till en nätverksträff med studieförbundet Bilda läser jag i Dagen att Katolska Kyrkan lämnar studieförbundet Sensus för att istället ansluta sig till Bilda.

Ett av skälen är att de ortodoxa kyrkorna redan finns där. Ett av Bildas fem profilområden är de ortodoxa kyrkorna verksamhet.
Ett annat, och kanske viktigare skäl, är att den kristna profilen är tydligare i Bilda.

Jag tycker det är en intressant utveckling att Katolska Kyrkan på det här sätter söker närmare kontakt med de ortodoxa kyrkorna. Det borde stimulera dialogen mellan kyrkorna.
Intressant är också Bildas satsning på att knyta fler organisationer till sig.

Den nätverksträff jag är på väg till handlar om hur våra kyrkor på nationell nivå kan samverka och nätverksarbeta inom profilområdet Bildning och Kultur i frikyrkorna.

Det är onekligen en intressant och spännande fråga hur bildning och tro kan förenas. Kanske ges några svar idag...

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

onsdag 11 mars 2009

Jag njuter!


Kollar i en av rabatterna och hittar några snödroppar, som har kommit upp.
Utanför mitt fönster visar termometern ofattbara + 20 grader - visserligen mot en solvägg, men ändå.
När jag skjutsar hustrun till pendeln, ser vi på Tingbergets sluttning massor av gula krokus i gräsmattan.
Och vid Varlaskolan springer ett gäng elever mitt i gatan som ystra vårkalvar.
Jag njuter av en sådan här dag, som ger mig en hopp om vår, värme och ljus!

Det är gott att leva!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

tisdag 10 mars 2009

Har vi en hjärna som är programmerad för att tro på Gud?

Nalle Puh har en Mycket Liten Hjärna - men han är klok ändå. Har under dagen deltagit i några bloggar som handlar om detta. Här och här. Men om hans hjärna är programmerad för att tro på Gud vet jag däremot inte.

Nu läser jag i Dagen att människan har en hjärna som är programmerad för att tro på Gud. Artikeln finns också i DN.
Det är amerikanska forskare som har hittat områden i hjärnan som kontrollerar religiös tro och vår tro på det övernaturliga.

DN skriver: Enligt professor Grafman, som forskar vid vid US National institute of neurological disorder and stroke i Bethesda, är våra hjärnor uppbyggda för att tro på nästan allting så länge det finns en grund för att göra det. Så snart något är mer mystiskt och man inte omedelbart kan se en logisk förklaring börjar Guds-områdena i hjärnan att bearbeta materialet.

Mitt snabba och något oreflekterade svar är:
- Visst, det är väl inte så märkligt eftersom vi är skapade av Gud och det omfattar väl också hjärnan!

Men när jag tänker efter en smula, så tror jag inte svaret är så enkelt att det går att förklara med elektromagnetiska rörelser i hjärnan.
Jag tror att det finns någon form av gudomlig gnista i varje människa. Något inom oss som rör både kropp, själ och ande och som ger en längtan efter det vi kallar Gud, det transcendentala i tillvaron. Inte därför att det är mystiskt eller saknar logik utan kanske snarare tvärtom - det är logiskt att tro på en Gud.
Och visst kan det ha med hjärnans aktivitet att göra, men det är för mig inte tillräckligt - min tro på Gud har sitt ursprung i Hela Människan!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

måndag 9 mars 2009

Gränslösa mötesplatser

Med jämna mellanrum dimper "Pedagogiska magasinet" ner i brevlådan. Senaste numret handlar om gränslösa mötesplatser. Roger Säljö, professor i pedagogisk psykologi, har en intressant artikel om lärande i en digital värld. Den som växer upp i en sådan värld formas av andra erfarenheter än den (=jag) som växte upp i en traditionell, långsam skriftkultur.

Han skriver bl a att "lärande i vår tid blir i allt större utsträckning en förmåga att bli en kompetent och reflekterad användare av alla dessa externa resurser för att lösa problem. Informationstekniken löser de behov vi har av att lagra information, men den ger oss inte per automatik kunskap."

Att se internet som en oändlig kunskapskälla, tror jag leder till fel slutsats. Internet är en oändlig informationskälla. Men kunskap får man på annat sätt.

Lärande i den digitala världen tror jag mer handlar om att kunna tolka och formulera svar och ståndpunkter i relation till ett problem eller en fråga.
Det handlar inte om att kunna återge något som man läst utan om att genom reflexion och analys komma fram till ett relevant svar.
Jag tror att lärande i en digital miljö ställer stora krav på att utveckla ett kritiskt tänkande och en analytisk förmåga.

När jag tänker efter, och funderar på mina 20 år i folkhögskolan, så tycker jag att det Roger Säljö skriver, påminner mycket om folkhögskolans sätt att arbeta. Grunden är att ge människor verktyg för att kunna hantera livet och kunna stimlera förmågan till eftertanke och reflexion.

Det är i sanning en spännande utmaning att utveckla bärande pedagogiska ideér för lärande i en digital värld!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Bloggkyrkogård

Lyssnar på P1 "Döden på nätet", där dom tar upp vad som händer med blogginnehållet när bloggaren dör. Sparar man på hårddisk eller på annat sätt på sin dator, så är det ju lätt att kasta allt det, som inte ska sparas, i den elektroniska soptunnan.

Men vad händer med det som man skriver i bloggen? Ja, det ligger väl kvar nånstans i världen på nån server man inte har en aning om - och där ligger det kvar i all evighet?

O, hemska tanke!
eller
Så bra att ingen kan förstöra mina väl formulerade och djupa tankar om livet...

Till slut blir det nog en bloggkyrkogård där den här bloggen kommer att begravas - men aldrig förmultna!
Undrar vad efterlevande kommer att skriva på gravstenen?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

söndag 8 mars 2009

Social välfärd?

Metodistkyrkan har något som kallas för Sociala principer.
Ett mycket spännande dokument där man går igenom ett stort antal områden som rör arbete, relationer, miljö, fred, sexualitet och mycket annat. Det är tydliga kristna ståndpunkter i kontroversiella frågor. Så opponerade sig till exempel de första metodisterna mot slavhandel, smuggling och omänsklig behandling av straffångar.

Nu läser jag i Kyrkans Tidning att Svenska Kyrkan,tillsammans med ett 30-tal andra idéburna organisationer, har gjort en överenskommelse med regeringen om socialt arbete.

Överenskommelsen handlar om att "att erkänna den viktiga samhällsfunktion som de idéburna rörelserna utgör, och att gynna dessa som utförare av välfärdstjänster — samtidigt som rörelsernas kritiska röst och oavhängighet markeras."

Jag tror det här är en jätteviktig fråga inte bara för våra kyrkor och ideella rölrelser utan för hela vårt samhälle.
Vi behöver många människor som brinner för ett mänskligare samhälle och en social välfärd!

Läs andra bloggares åsikter om , , ,

"Multitasking"

Läser Peter Hjörnes krönika i dagens GP. Han skriver om "multitasking", egentligen en teknisk term inom datakörningar, men det finns också en annan beskrivning.

Det handlar om att kunna göra flera saker samtidigt. Till leda har jag hört att kvinnor är bättre på det än männen. Men det Peter Hjörne menar är att detta också kanske kan vara en generationsfråga. Unga människor har en helt annan förmåga att göra flera saker samtidigt än vi något äldre. Man kan både läsa läxor, äta, titta på tv och messa - samtidigt!
Fantastiskt!

Vad det handlar om är tydligen att unga människor har fått tekniska möjligheter att använda lite mer av hjärnans kapacitet än vi (något äldre).

Ska jag vara avundsjuk?
Nej, jag är nog inte det. Jag inbillar mig att saker måste få ta sin tid. Att det måste finnas möjlighet till fördjupning och eftertanke. Att kunna få njuta av en sak i taget. Att kunna känna glädje i att kunna koncentrera och fokusera i en uppgift. Därmed inte sagt att nya medier bara förytligar och fördummar.

Visst ändras våra vanor och beteende väldigt snabbt. Men jag känner det allt svårare att kunna ligga i framkant på alla tekniska prylars funktioner. Jag klarar inte av det och jag hinner inte med det heller - det tar för lång tid för mig. Men det kan också bero på min oförmåga att ta till mig all ny teknik och att bejaka alla nya kommunikationsmönster och beteenden.

Men å andra sidan kan jag fortfarande i full utsträckning njuta av magiska stunder med en bok, en film, en konsert eller en teaterupplevelse - men helst en i taget, tack!

PS! Peter Hörne påstår också att kvinnor är bättre lämpade för framtiden än män - därför att dom behärskar multitasking. Visst, jag kan bjuda på det idag på internationella kvinnodagen!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

fredag 6 mars 2009

Skavlan och Gardell

Jonas Gardell har inte tillhört mina favoriter. Men under serien Stjärnorna på slottet ändrade jag inställning. Han kändes helt plötsligt äkta för mig och gav mig en helt ny inställning till honom. Så nu gillar jag honom!

Det gjorde jag ikväll också när han gästade Skavlan. Jag gillar den showen också. Fantastiskt med en programledare som låter gäster tala till punkt och som har förmågan att hålla sig i bakgrunden, men ändå få gästerna att öppna sig på ett helt naturligt sätt. Trevligt att se Reinfeldt till och med skratta - och sjunga duett med Jan Malmsjö. Undrens tid är inte förbi!

Tillbaka till Gardell. Allt det han sa ikväll handlade om Jesus. Ja, det kanske också handlade om hans bok, som handlar om Jesus och som kommer i april. (Jag ska nog köpa den,tror jag).

Att svt en hel timma sänder en pratshow om ärlighet, äkthet och sanna relationer mellan människor och dessutom ger en intressant bild av Jesus (om än något kontroversiell), det tycker jag är en bra behållning av en fredagskväll tillsammans med hustrun och en mysig supé!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Slogans, visioner eller verklighet?

Det är frågan som har snurrat i mitt huvud de senaste dagarna. Det handlar om de ekumeniska samtalen mellan Sv Baptistsamfundet, Missionskyrkan och Metodistkyrkan.
Tre arbetsgrupper har presenterat ett 22-sidigt dokument om teologi, församling och uppdrag för en ny kyrka.
Och i onsdags samlades presidierna för att arbeta fram en vision för den nya kyrkan.
Läs Dagens artikel här.

Och resultatet?
Ja, metaforerna för den nya kyrkan är många, den är inte "en stad ovan molnen" och "bygget måste få ta tid för att det ska bli både snyggt och vackert" och "man byter inte skjorta över en natt" dessutom ska den nya kyrkan vara "enkel som en krubba mitt i världens hemlöshet".

Metaforer och bilder kan hjälpa oss en bit på vägen för att förstå vad det är vi vill uppnå. Jesus använde också liknelser för att människor skulle förstå. Men han förklarade också vad han menade med sina liknelser.

Jag tror det är viktigt att vi nu försöker sätta ord på våra visioner och slogans, så att det blir begripligt varför vi vill en ny kyrka.

Gruppen som har arbetat med teologi för 2000-talet har en intressant samtidsanalys, där man bland annat pekar på hastighet, ytlighet, konsumism,misstro,ensamhet som präglar vårt samhälle idag.

Jag tror att i den analysen av vårt samhälle finns också svaret på en ny kyrka - och utmaningen för en ny kyrka - en kyrka som inte är "en stad ovan molnen" utan som är till för att svara på de frågor som människor har idag.
Den kyrkan vill jag tillhöra!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

torsdag 5 mars 2009

Israeler och palestinier överens!

Rubriken fick mig att lätt höja på ögonbrynen och undra om den 60-åriga konflikten nu äntligen är löst. Men riktigt så enkelt är det tyvärr inte. Men rubriken på Palmecentrets seminarium lockade mig, så jag gick dit.

På podiet satt representanter från både Israelisk sida och palestinsk. Knesset-ledamöter, ministrar och högt uppsatta tjänstemän. Jen Orback, som ledde seminariet konstaterade att det är en "prominent skara" som medverkar.

Det har under en längre tid varit samtal mellan palestinska och israeliska parlamentariker som har träffats för att lägga grunden till en tvåstatslösning och även arbetat fram detaljerade förslag på gränser mm. Det handlar om det sk Geneve-initiativet. Läs mer här.

Det var intressant att få lyssna till människor som lever så nära konflikten, få lyssna till människor som dagligen lever i en vålds-vardag, som vi nog inte helt kan förstå. Inte minst handlar det om barnen som växer upp med erfarenheten att våld hör till vardagen och våld är ett sätt att lösa konflikter.

Det man förespråkar är en tvåstatslösning där de två folkslagen får varsin stat med erkända gränser och där Jerusalem delas och även Gamla stan delas. Och skälet till lösningen är helt enkelt att det är först då som varje folk helt kan förverkliga sina ambitioner med sina stater.
Det finns tydligen en stark opinion i både Israel och Palestina för en sådan lösning, även bland politikerna. Den uppfattningen får man om man frågar enskilt, men utåt och officiellt, är opinionen mycket svag, därför att ledarskikten på båda sidor vill annat.

För mig spelar det ingen roll om det blir en tvåstatsklösning eller en enstatslösning, där båda folken lever inom samma gränser - BARA DET BLIR FRED!

onsdag 4 mars 2009

En idé i huv´et...

...ser ibland helt annorlunda ut när den kommer ut och andra människor tittar på den.
Jag tror det är Nalle Puh som säger så.

Och så känner jag det också efter åtta timmars stötande och blötande av ord. Vi var en grupp människorsom skulle arbeta fram en vision för en ny kyrka. Bara tanken är svår att greppa. Vad kan vi komma med som inte redan är sagt under 2 000 år? Finns det nya infallsvinklar, finns det nya utmaningar som inte redan är prövade.

Jag hade mina funderingar innan seminariet med ideér och tankar som jag hade tänkt. Men när vi tillsammans formade vad var och en bar på, så blev det, kanske inte en färdig vision, men ändå ett embryo till en utamaning för en ny kyrka.

Vägen dit började i en stor tratt där alla våra ord och tankar hälldes i, alltefter dagen fortskred smalnades tratten mer och mer. Det som sedan sipprade ut som ett embryo till vision blev 7 ord.

Det som fascinerade mig var egentligen vårt arbetssätt, att femton människors tankar kring en ny kyrka kan sammanfattas i sju ord efter en hel dags arbete.
Jag är fortfarande lite osäker på om det var ett bra eller dåligt arbete vi gjorde.

Men att låta dessa sju ord bli till handling i en ny kyrka - det är en ännu större utmaning än att sitta en dag och låta ideér komma ut ur huvudet.!

PS! Nu ska jag vila hjärnan och inte låta någon enda mer idé komma utanför huvudet!

tisdag 3 mars 2009

Friskis-effekten bevisad!

Nu är det äntligen bevisat vilken effekt träningen på Friskis har...







Full fart mot nästa träningsmål - häng med!







Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Nej, jag är ingen expert

...men jag fick vatten på min eurokvarn i morse när jag läste GPs krönika.

Det är Gert Gelotte, som jag alltid läser och som är en klok man, han skriver om en "sjunkande välfärdspolitik". Han oroas över kronans fall mot euron och dollarn och konstaterar att "det är en svindlande devalvering" som pågår.

Han skriver:
I kristider flyr investerare till större valutor med större marknader. Det är säkrast så. Alltså blir USA just nu rikare på en vanskött ekonomi medan Sverige blir fattigare på en välskött ekonomi.
Vi som är ett litet land har därmed en liten skvalpvaluta, som investerare inte litar på i kristider. Därför söker man sig till större valutor som euron och dollarn.

Vår export gynnas naturligtvis av en svag krona, men vad spelar det för roll när ingen efterfrågar våra varor (läs: bilar). Iställer får vi dyrt betala för alla importerade varor!

Jag vidhåller nog min grundtanke ju fortare vi byter kronan mot euron, desto bättre för vår framtid. Fast inte just nu mitt i krisen, men det ska väl vända nån gång...
Jag tror därför jag lägger min röst på det parti som gör euron till en valfråga 2010 -om inget oförutsett inträffar...!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

måndag 2 mars 2009

"En liten bit av mitt liv..."

Vill bara tipsa om att jag har lagt in en ny "bloggbekantskap" A little bit of my life.

Faktum är att vi är mer än bara bekanta via bloggvärlden. Anna och jag är med i samma samtalsgrupp i kyrkan, så jag har det stora nöjet att också träffa henne IRL nu och då. Hon är en go´tjej som nu pluggar och skriver om sitt liv.

Läs även andra bloggares åsikter om

söndag 1 mars 2009

Did you know?

Hittade det här hos mymlan.




Värt att begrunda!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

"Vi får se åt vilket håll det barkar..."

Han sa så den skidande reporten som följer tätet i Vasaloppet. Det är väl bara att hoppas att det barkar åt Mora...

Det är en fantastisk syn när 13-14 000 skidåkare drar igång sitt Vasalopp. Klassisk är sekvensen när helikoptern fångar in de sist startande och sedan följer den långa, långa, långa Vasaloppsormen genom skogar, myrar, sjöar fram till täten - det är häftigt!
Jag beundrar verkligen alla dessa kvinnor och män som vågar utmana både sig själva och varann -det är stort!

Barkar det mot målet för vasaloppsåkarna, så barkar det väl åt skogen för den svenska valutan. Läste bloggen Jonssons funderingar, där han funderar över den svenska kronans fall. Den har ju förlorat runt 25% i värde mot dollarn och euron.

Jag vet att jag ger mig ut på svag is och dåligt spår (jag är ingen ekonom!), men om vi hade haft euron istället hade då vår nationalekonomi varit i bättre slag idag?

Om någon nationalekonomiskt sinnad person läser detta och svarar ja på frågan, tycker jag att vi inte ens behöver någon folkomröstning. Inför euron som svensk valuta! Nu!

Då kanske det kan barka åt rätt håll för Sverige?!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,