torsdag 5 mars 2009

Israeler och palestinier överens!

Rubriken fick mig att lätt höja på ögonbrynen och undra om den 60-åriga konflikten nu äntligen är löst. Men riktigt så enkelt är det tyvärr inte. Men rubriken på Palmecentrets seminarium lockade mig, så jag gick dit.

På podiet satt representanter från både Israelisk sida och palestinsk. Knesset-ledamöter, ministrar och högt uppsatta tjänstemän. Jen Orback, som ledde seminariet konstaterade att det är en "prominent skara" som medverkar.

Det har under en längre tid varit samtal mellan palestinska och israeliska parlamentariker som har träffats för att lägga grunden till en tvåstatslösning och även arbetat fram detaljerade förslag på gränser mm. Det handlar om det sk Geneve-initiativet. Läs mer här.

Det var intressant att få lyssna till människor som lever så nära konflikten, få lyssna till människor som dagligen lever i en vålds-vardag, som vi nog inte helt kan förstå. Inte minst handlar det om barnen som växer upp med erfarenheten att våld hör till vardagen och våld är ett sätt att lösa konflikter.

Det man förespråkar är en tvåstatslösning där de två folkslagen får varsin stat med erkända gränser och där Jerusalem delas och även Gamla stan delas. Och skälet till lösningen är helt enkelt att det är först då som varje folk helt kan förverkliga sina ambitioner med sina stater.
Det finns tydligen en stark opinion i både Israel och Palestina för en sådan lösning, även bland politikerna. Den uppfattningen får man om man frågar enskilt, men utåt och officiellt, är opinionen mycket svag, därför att ledarskikten på båda sidor vill annat.

För mig spelar det ingen roll om det blir en tvåstatsklösning eller en enstatslösning, där båda folken lever inom samma gränser - BARA DET BLIR FRED!

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja, fred önskar man ju för människorna i de stidande länderna, framförallt för barnen och övriga civilbefolkningen. Märkligt vad det kan göra med människor när de vill ha makt. Ha det bra!