söndag 29 mars 2009

Myt att äldre kör sämre

Det är en myt att äldre kör bil sämre. Det är faktiskt tvårtom. Låt därför äldre över 65 år fortsätta köra bil för trafiksäkerhetens skull.

Det påstår Jan Söderström, trafikexpert på SKL, i en artikel på DN debatt.:
"Personer över 65 år är en relativt säker grupp som bilister. De har i allmänhet en mer realistisk uppfattning om sin körförmåga än yngre bilister och undviker svåra situationer, som rusningstid och dåligt väglag.
Det finns en väl förankrad myt att äldre bilförare är en riskgrupp i trafiken. De råkar visserligen ut för något fler olyckor per kilometer än yngre. Men när man jämför förare med samma årliga körsträcka försvinner skillnaden. Om något visar sig de äldre förarna faktiskt vara säkrare."
Skönt att få det bekräftat, det som jag har vetat i nästan fem år!!

Dessutom rekommenderar han automatlåda för äldre:
"Resultatet visar att bilkörning med automatisk växellåda ger bättre reglering av hastigheten, bättre uppmärksamhet på trafikmiljön, större tolerans mot distraktion under körningen och säkrare passage i korsningar. Viktigt att notera är också att förarna inte hade några problem att byta till automatlåda, trots att de inte hade någon erfarenhet av att köra sådan bil tidigare."
Ska omedelbart visa detta för en till mig närstående (och fortfarande lätt oförstående) kvinna!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

PS! Bloggen är inte ett inlägg för ökad bilkörning - jag tror på en utökad kollektivtrafik, det är bra för både äldre och yngre!

1 kommentar:

Anonym sa...

Har inte alla automatlåda, har jag haft de senaste 15åren utan att vara 65!

Bosse