lördag 21 mars 2009

Polio och droger

Polio har härjat i världen under många år. Massor av människor har dött eller fått grava funktionshinder. Men tack vare vaccinet har polion under de senaste 50 åren utrotats - åtminstone i den industrialiserade världen.
Idag är det ingen i Sverige som handikappas av polio genom att vi har en effektiv vaccinering, men fortfarande finns poliosmittan i fyra läner, Afganistan, Indien, Pakistan och Nigeria.

Jag har idag varit på Rotaryseminarium där den internationella kampanjen "End Polio Now" presenterades. För varje krona som samlas in ställer Bill och Melindas Gates fond upp med samma belopp. Målet är att Rotary samlar in 255 miljoner USD och då skänker Gates fond lika mycket!
Två vaccindroppar på tungan räcker för att ge skydd - ynkligt lite men av stor betydelse!

På samma seminarium presenterades ett unikt samarbetsprojekt mellan en Rotarykliubb i Göteborg och Föräldraföreningen Mot Narkotika. Man har tagit fram en certifiering för en drogfri skola/verksamhet.

Det behövs för det är bekämmande siffror som redovisas:
20% av eleverna i åk 9 intensivkonsumerar alkohol minst en gång i månaden och 7% har redan hunnit pröva narkotika. Drogmissbruk är ett stort problem med både sociala och ekonomiska konsekvenser som är svåra att överblicka. I många fall grundläggs missbruket i unga år.

Certifieringen har som syfte att förebygga att barn och ungdomar fastnar i någon form av missbruk. Två skolor i Göteborg arbetar redan med standarden med sikte på att bli certifierade. Skolorna kommer säkert att bli attraktiva att söka till!

Poliokampanjen och certifiering för en drogfri skola är exempel på viktiga humanitära projekt som Rotary driver - därför är jag stolt medlem!

Intresserad? Läs andra bloggar om , ,

Inga kommentarer: