torsdag 13 augusti 2009

Tuff kärlek

Idag blåste folkhögskolevinden igenom mitt liv igen.

Det var personalen på Hjälmareds folkhögskola som ville ha en dag vid havet. Och det finns ju ingn bättre plats än Smarholmen.
Nere vid klipporna med utsikt över havet bjöd några musikaliska vänner på en visstund med havsnära och saltstänkta visor ackompanjerade av fiskmåsar och vågornas brus. Helt sjukt bra - det är väl så man säger...?

Det blev också en glimt ur Onsalalandets rika kulturhistoria med bondeseglation och sjöröveri (Lasse i Gatan) + en superb italiensk buffé uppdukad på klipporna.

Eftermiddagen innehöll en fängslande samtalsföreläsning på Överås av en ung tjej som sedan 15-årsåldern varit djupt drogberoende. Hon är idag helt drogfri, mycket tack vare AA:s tolvpunktsprogram och några år på folkhögskola.

- Det var två lärare på min folkhögskola som bokstavligen räddade livet på mig, sa hon frankt, detta tack vare deras tuffa kärlek.

Hennes erfarenhet av tuff kärlek är att bli sedd, bli hörd och bli bemött för den man är. Lärarna bar henne inte i en kravlös kärlek utan ställde istället krav på henne men i en kärleksfull omsorg. Det fick henne att växa och att ta ansvar för sitt eget handlande. Idag arbetar hon som aktiveringspedagog i Göteborg och föreläser på skolor för både elever och personal.

Jag blev djupt imponerad över hennes klokhet och klarsynthet och inte minst hennes budskap om en den tuffa kärlekens positiva kraft.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

Erica sa...

Ja, tuff kärlek kan vara väldigt svår. Men det är väl som mycket annat. Ett steg i taget och en dag i taget. I små steg går det mesta bra

PK sa...

MEN varför fick jag inte veta detta så jag kunde heja på min gamla personal, IN!!!!!

Bästa lärarna och bästa matsalspersonalen...

Tänk själv/ Läsa i livet sa...

Stark berättelse!

Hjälmaredarna tycks vara fästade vid havet, förra året var de på Öckerö och rodde en tiohyggare./PA

Tänk själv/ Läsa i livet sa...

huggare, skulle det nog vara.