Läser i dagens GP om en Gallupundersökning i 143 länder där man under tre års tid har ställt frågan om religionens betydelse i vardagslivet.
Sverige är det land i världen där religionen spelar en obetydlig roll i vardagslivet, endast 17% svarade ja på frågan. Vi ligger därmed på en inte så hedrande andra plats, efter Estland. Överhuvudtaget är Norden ett "icke-religiöst område" enligt undersökningen.
En klar majoritet av de mest religiösa länderna, som toppas av Egypten, är muslimskt dominerade.
Det verkar enligt undersökningen som om ju rikare landet är desto mindre religiöst.
Det finns ett undantag bland de rika länderna och det är USA. 65% svarade ja på frågan.
Enligt undersökningen är Sverige ett mycket sekulariserat land. Men kan dra en sådan slutsats? För å andra sidan verkar behovet av andlighet vara stort. Jag har inga belägg för detta, men läser ganska ofta om människors andliga sökande och om andlighetens betydelse i vardagslivet.
Så frågan är var sanningen finns...?
PS! Läs gärna bloggen kyrkoherdens syn på saken, där Joachim Holmgren funderar kring dödsannonsernas utformning där semlor och grisar verkar ha ersatt korset.
Läs även andra bloggares åsikter om religion, sekularisering, Gallupundersökning
1 kommentar:
Jag funderar ofta kring begreppet "postsekularism". Dels därför att det står för något som vi ännu inte riktigt lyckats sätta fingret på. En insikt att andligheten och religiositet tar sig andra, obenämnda, uttryck. För vem talar om vad astrologi, healing och andra former av andetro spelar för roll för människor? Ett sekulärt samhälle kan utan problem inrymma stora religiösa yttringar. Och då är poängen hur viktigt begreppet "sekulärt" är om samhället. Då är nog tolerans och mångfald större och viktigare begrepp.
Men dels gillar jag ordet "postsekularism" för att det är ett så pretto uttryck så jag känner mig nästan intellektuell...
/Cecilia :-)
Skicka en kommentar