torsdag 27 november 2008

Ligga under klacken

Vi var ett gäng folkbildare på seminarium där vi pratade om demokratins utveckling i Sverige. I folkrörelsernas framväxt under senare delen av 1800-talet och framåt fanns demokratin som en viktig grund och utgångspunkt för folkrörelsearbetet.
Människor gjordes medvetna om demokratins betydelse för utvecklingen av sin egen livssituation och samhället.
Idag har vi ett demokratiskt arv att föra vidare.

Under mina år på olika folkhögskolor förvånades jag ibland över deltagarnas tämligen svala intresse för att engagera sig i ett demokratiskt arbete på skolan. Man hade inte tid till ett elevfackligt arbete eller att delta i olika arbetsgrupper och råd. Man kom till skolan för att få sina behörigheter och inget annat.

Det får mig att fundera över om den representativa struktur som vi allmänt har i våra förenings- och församlingssammanhang riskerar att bli alltför formell och ointressant för människor.
Eller är det så att den formella strukturen (förtroendevalda) är i underläge i förhållande till den professionella strukturen (anställda).

Här brände det till i vårt samtal.
Organisationen som hade samlat oss, har en mycket professionell struktur i form av skickliga anställda som gärna driver organisationen i en bestämd riktning och där de förtroendevalda ibland riskerar att hamna under klacken!

Jag tror vi behöver utveckla former där dessa båda strukturer samverkar ännu bättre. Man skulle också kunna uttrycka det som att vi behöver uppkäftigare människor som inte ligger under klacken på våra ledare!

Våra organisationsformer behöver utvecklas. Den struktur som blev resultatet av det demokratiska arbetet när folkrörelserna växte fram måste idag finna andra uttrycksformer så att människor känner det meningsfullt att vara med som förteondevald.

Den amerikanska statsvetaren Robert A Dahl lär ha sagt att "det är inte anständigt att vi lämnar över samma organisationsformer till nästa generation som vi själva fick överta av våra företrädare".
Han har förmodligen rätt!

Andra bloggar om demokrati representativ demokrati

Inga kommentarer: