onsdag 3 juni 2009

Ifrågasatta examensrätter

Idag kom Högskoleverkets rapport ang examensrätter i teologi. Teologiska Högskolan har sedan tidigare rätt att utfärda kandidatexamen i teologi. HSV ifrågasätter inte THS´rätt att utfärda kandidatexamen i sin rapport men föreslår avslag på THS´ansökan om rätt att utfärda magister- och masterexamen i teologi. HSVs rapport finns här.

HSV ger i rapporten ett massivt underkännande av teologi/religionsvetenskap i hela landet. Vid inte mindre än fem universitet och två högskolor ifrågasätter HSV examensrätterna inom vissa teologiska huvudområden. Det är anmärkningsvärt!

I ljuset av dessa massiva ifrågasättanden får man ändå anse att THS står starkt eftersom kandidatexamen inte ifrågasätts. Att det sedan blir avslag på examensrätt på magister- och masternivå måste inte innebära otillräcklig akademisk kompetens, det kan också finnas politiska bedömningar som spelar in.

En annan aspekt är att HSV anser att Svenska Kyrkans inflytande på de svenska universiteten är för stor. Detta har bl a att göra med att pastoralteologiska kurser som tidigare gavs vid pastoralinstituten nu ges av flera svenska universitet.
DN följer upp detta i en intressant artikel.

Frågan är hur balansen mellan religiös verksamhet och akademisk utbildning bör vara eller om det överhuvudtaget ska förekomma sådan verksamhet vid ett statligt universitet. För THS är detta inget problem. THS är en enskild högskola som drivs av tre trossamfund - och den kristna grundsynen ska vi värna om!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: