Kan man skriva om något så trivialt som en semla? Uppenbarligen kan man det!
Idag är det nämligen Fettisdagen (den feta tisdagen!). I kyrkoåret befinner vi oss mellan fastlagssöndagen och askonsdagen, dvs sista dagen innan fastan börjar.
Läser i dagens GP att göteborgarna idag kommer att smälla i sig runt 200 000 semlor och bli ca 10 ton fetare! Och i hela landet säljs ca 40 miljoner semlor under en säsong.
Gymmen kommer att få gulddagar framöver!
Det är idag (endast idag!) som vi med gott samvete kan äta våra semlor. Förutom hetväggar/semlor varierade fettisdagens mat. På Öland, Gotland och i Småland åt man kroppkakor med kött och fläsk inuti, i Uppland, Södermanland och Värmland åt man ”fettisdagskött” som oftast bestod av kokta svinfötter. I Ångermanland ansåg många att sju mål mat skulle ätas under fettisdagen, bland annat kokt fläsk och dopp i grytan.
Jag är glad och tacksam att jag fortfarande är vegetarian och att jag idag kan njuta min semla, kärleksfullt hembakad av en till mig närstående kvinna!
Men är detta så mycket att skriva om till bloggvärldens invånare?
Det kanske är som jag läser i dagens GP:
- Aldrig har så många med så lite att säga skrivit så mycket för så få!
Läs även andra bloggares åsikter om semlor, bloggvärlden fasta fettisdagen
Idag är det nämligen Fettisdagen (den feta tisdagen!). I kyrkoåret befinner vi oss mellan fastlagssöndagen och askonsdagen, dvs sista dagen innan fastan börjar.
Läser i dagens GP att göteborgarna idag kommer att smälla i sig runt 200 000 semlor och bli ca 10 ton fetare! Och i hela landet säljs ca 40 miljoner semlor under en säsong.
Gymmen kommer att få gulddagar framöver!
Det är idag (endast idag!) som vi med gott samvete kan äta våra semlor. Förutom hetväggar/semlor varierade fettisdagens mat. På Öland, Gotland och i Småland åt man kroppkakor med kött och fläsk inuti, i Uppland, Södermanland och Värmland åt man ”fettisdagskött” som oftast bestod av kokta svinfötter. I Ångermanland ansåg många att sju mål mat skulle ätas under fettisdagen, bland annat kokt fläsk och dopp i grytan.
Jag är glad och tacksam att jag fortfarande är vegetarian och att jag idag kan njuta min semla, kärleksfullt hembakad av en till mig närstående kvinna!
Men är detta så mycket att skriva om till bloggvärldens invånare?
Det kanske är som jag läser i dagens GP:
- Aldrig har så många med så lite att säga skrivit så mycket för så få!
Läs även andra bloggares åsikter om semlor, bloggvärlden fasta fettisdagen
4 kommentarer:
Åhå, vad gott det är med Semla. Men jag äter deninte året runt som den del verkar göra. De godaste semlorna gör ändå Cederlüfs i Sävedalen. Vi bodde där ett tag och än idag tycker jag att de gör de absolut godaste semlorna. Hoppas du och frun får ett par riktigt goda semlor idag!
Tack för tipset!
Undrar om Cederluefs semlor exporteras till Halland?
Tänkte jag skulle låta bli en semla idag... men jag klarar det inte så mycket det skrivs om detta på bloggar o annat. Steinbrenner & Nybergs semlor (i Halland) har fått toppbetyg;"småbitar av hackad mandel i massan och fluffig bulle". Toppbetyg har också Semlor från nåt kakhus i Malevik (kanske Halland?)fått: "som hemagjord, lagom storlek, elegant utseende". Så en hemmagjord semla måste ju vara toppen.
Anonym: Lysande - och tack för tipset! Man vill ju gärna gynna närproducerad näringsrik mat!
Skicka en kommentar