För några dagar sedan skrev jag om seminariet om det ideella arbetets betydelse. I går var jag på ännu ett seminarieum (man får ligga i ibland) som denna gång handlade om social ekonomi och socioekonomiska bokslut. Seminarierna kompletterade varandra på ett bra sätt.
Den sociala ekonomin omfattar all verksamhet utanför den offentliga sektorn och som drivs utan eget vinständamål. Dit hör socialt företagande, föreningsverksamhet, kyrkor, idéburet arbete, idrott mm. Totalt omfattar det ca 300 000 arbetstillfällen - så den tredje sektorn är en stor och viktig sektor i vårt samhälle.
Jag ska inte trötta dig, käre läsare, med att redogöra för allt som sas på seminariet, men jag blev både glad och lite förvånad över vilken betydelse detta arbete har också ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.
Människor som lever i ett utanförskap kostar samhället ganska mycket pengar:
- en "vanlig" arbetslös kostar ca 350 000 kr/år
- "ungdom på glid" ca 2,5 miljoner/år
- drogmissbrukare ca 1,5 - 2 miljoner/år
- alkoholmissbrukare ca 600 000 kr/år
Det rör sig alltså om stora belopp i samhällskostnader.
På seminariet redovisades arbetskooperativet Service & Samverkan i Roslagen, som består av ca 25 långtidsarbetslösa. Genom att dessa människors arbete i kooperativet så blir det under ca 20 år en samhällsvinst på ca 120 miljoner kr.
Därtill, och det är inte minst viktigt, har dessa människor fått mening i sina liv, känna att dom är behövda och fyller en funktion, fått en ny struktur i livet och ingår i ett socialt sammanhang med nya arbetskamrater och vänner.
Seminariets slutsats blev inte helt oväntat att samhället kan satsa på många sådana här arbetskooperativ och fortfarande tjäna på det genom uteblivna samhällskostnader.
Min fundering när jag vandrade genom Stockholm till mitt natthärbärge är hur vi i våra församlingar kan få våra Sociala principer att bli konkreta handlingsprogram för att något minska människors utanförskap.
Kolla gärna www.slup.se www.socialredovisning.nu
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar